Спеція №1 для зниження рівня цукру в крові

Спеція №1 для зниження рівня цукру в крові

Імбир містить потужні поліфеноли / фото pixabay

Користь спецій не обмежується збагаченням смаком страви. Вони володіють і корисними властивостями, зокрема можуть знижувати рівень цукру в крові та покращувати інсулінорезистентність,

Видання Eating well пише, що імбир має потужний вплив на рівень цукру в крові.

Імбир містить потужні поліфеноли, такі як гінгерол, які борються із запаленням, що може побічно допомогти збалансувати рівень цукру в крові, каже Канчан Койя, доктор філософії.

Відео дня

“Запалення пов’язане з резистентністю до інсуліну і поганим контролем цукру в крові. Тому усунення запалення за допомогою таких спецій, як імбир, може сприятливо вплинути на рівень цукру в крові”, – каже вона.

Більша частина досліджень, що підтверджують користь імбиру, була проведена з використанням імбирних добавок, що відрізняється від використання імбиру в стравах.

В огляді та мета-аналізі, опублікованому в журналі Nutrients 2024 року, дослідники вивчили вплив чорного кмину, гвоздики, петрушки, шафрану, чебрецю, імбиру, чорного перцю, розмарину, куркуми, базиліку, орегано та кориці – на рівень цукру в крові у людей із діабетом 2 типу. Вони вимірювали рівень глюкози в крові натщесерце, глікований гемоглобін (A1C) і концентрацію інсуліну. Імбир, куркумін, шафран і кориця значно знизили рівень цукру в крові, а чорний кмин та імбир зменшили A1C і знизили рівень інсуліну. Додатковий імбир у дозах від 600 до 3 000 міліграмів на день був єдиною спецією, яка мала значний вплив на всі три показники.

“Деякі дослідження показують, що імбир може позитивно впливати на рівень цукру в крові, покращуючи чутливість до інсуліну та сповільнюючи перетравлення вуглеводів, що призводить до меншого стрибка цукру в крові після їди”, – говорить Колетт Міко, дипломована дієтологиня та викладачка з діабету в Top Nutrition Coaching.

Мета-аналіз 10 досліджень, опублікованих у журналі Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2018 року, показав, що імбир може пригнічувати ферменти, які відіграють роль у перетравлюванні та засвоєнні вуглеводів, а також впливати на метаболізм глюкози, та захищати бета-клітини – клітини, що виробляють інсулін у підшлунковій залозі.

Мікко зазначає, що імбир має додаткові переваги: “Багато людей, які страждають на переддіабет і діабет, схильні до високого ризику серцево-судинних захворювань, а імбир, як було показано, позитивно впливає на рівень холестерину”.

Койя зазначає, що приготування їжі з цією спецією може мати благотворний вплив.

“У використанні імбиру мало мінусів, тому я кажу, чому б не включити його в раціон заради корисних поліфенолів, протизапальних ефектів і ефектів, що поліпшують травлення”, – каже вона.

Єдине застереження – печія, оскільки велика кількість імбиру може посилити симптоми, додає Койя.

Вживання в їжу різноманітних рослин, зокрема трав і спецій, – важлива стратегія профілактики діабету або контролю рівня цукру в крові за наявності цього захворювання.

“Трави та спеції надають стравам смаку та різноманітності. Вони також мають потенціал зменшувати запалення”, – каже Мікко.

Крім того, трави і спеції не містять натрію і жиру, що важливо враховувати, якщо ви страждаєте на діабет і повинні приділяти підвищену увагу здоров’ю серця.

Раніше УНІАН писав, чи можна змішувати куркуму та імбир.

www.unian.ua